کبوترخانه ها یا کفترخانهها، که کبوترخان نیز گفته میشود، ساختمانهای قدیمی هستند که معمولا به شکل استوانه ساخته میشدند. کبوترخانهها برای گردآوری کود کبوترها و دیگر پرندگان، جهت مصارف کشاورزی ساخته میشده است.
معماران ایرانی به دلیل نگاه عالمانه به اقلیم و علم زیست شناسی، عجایبی حیرت انگیز و ماندگار با عنوان کبوترخانه های ایرانی خلق کرده اند که حقیقتا سزاوار است به آن ها به عنوان آثاری برتر از عجایب هفتگانه عالم نگاه کرد.
کود کبوتر در گذشته استفادههای بسیاری در صنعت نیز داشته، از جمله صنعت دباغی در چرم سازی و ساخت باروت. از این رو شاه عباس صفوی مالیات نسبتا سنگینی بر کبوتر خانهها بست.
کبوترخانه ها همچون یک دژ نظامی در برابر همه دشمنان کبوتر، مقاوم و نفوذ ناپذیر بوده است و به گونه ای بوده که امنیت همراه با آرامش و آسایش کبوتران را تأمین می کرده است.
یک کبوترخانه گاهی محل تجمع حدود ۲۵ هزار کبوتر میشد. آشیانهها آنچنان زیبا و منظم با مدول های یک شکل و از مصالح کاهگل ساخته شده بود که در تابستان بسیار خنک و به گونهای بوده است که باد در فضای آن جاری بوده و برعکس در زمستان گرم و از وزش بادهای سرد محلی در امان بوده است.
کبوترخانه ها در گذشته به عنوان کارخانه ساخت مرغوب ترین کود جهان شناخته می شدند.
در این مطلب معروف ترین کبوترخانه های ایران را برای شما معرفی می کنیم.
<span